McKenzie therapie
Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) volgens McKenzie
De Mechanische Diagnose en Therapie voor rugklachten is in de jaren vijftig ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland.
Het blijkt dat voor 80% van de rug-en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Dit feit leidt heden ten dage tot grote verwarring in de medische wereld.
Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie echter een model wat gebaseerd is op de symptomen van de patiënt. Men bepaalt welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt, bijvoorbeeld welk effect heeft het zitten of wandelen op de klachten.
Aan de hand daarvan stelt men vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden.
Doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van therapie en therapeut te maken en de kans op herhalingen aanzienlijk te verkleinen.
De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal, dus men behandelt zelf de rug!
De McKenzie therapie is grotendeels "hands-off" voor de therapeut. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische technieken gebruiken.
Als na de bovengenoemde behandeling volgens de McKenzie Methode de pijn is afgenomen/verdwenen en de functie in de wervelkolom is verbeterd/hersteld, kan de therapie worden vervolgd met een oefenprogramma ter stabilisering van de wervelkolom.
Hierbij worden de houdingsspieren rondom de wervelkolom en het bekken geoefend in het voelen van het gebruik hiervan (coördinatie) en in de kracht om zo de wervelkolom stabieler te maken. Hierdoor wordt de belastbaarheid van de wervelkolom vergroot en de kans op herhaling van de klachten verkleind.
Betrouwbaarheid:
De McKenzie Methode is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode. De inzichten worden in alle internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt.
Neem voor meer informatie contact op met de praktijk of met Lucienne Naber. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bron: www.mckenzie.nl