Skip to main content

headernieuw4

Ontspannen in tijden van Corona - deel 1

 De ademhaling reageert als eerste op spanning. Meestal zijn we ons hier niet van bewust. Een onvrije ademhaling kan na een tijdje lichamelijke klachten geven. Van je onrustig voelen tot vage buiklachten, pijn in borst, bovenrug en nek.

De ademhaling gaat moeiteloos als je ontspannen bent. De uitnodiging in deze turbulente tijd is om je te laten dragen. Heel letterlijk door de steun die er onder je lichaam is. “Als jij je laat dragen wordt alles draaglijker” Als jij je laat dragen, hoeven de spieren in je lichaam je niet ‘op te houden’ en kunnen ze meer ontspannen blijven. Je borstkas kan zo vrijer bewegen.
Hieronder twee heel basale ontspanningsoefeningen om mee te beginnen.

Zit Zit
Benodigdheden: - een rustige ruimte, - een goed zittende stoel waarbij je voeten plat op de grond kunnen rusten, - 10 minuten van je tijd (meer mag altijd). Tip: zet een timer.
>> Kom zitten en word je bewust van de contactpunten van de steunende onderlaag: Je zitvlak op de stoelzitting, de rug tegen de rugleuning en de voeten op de grond. Word je bewust in hoeverre jij je gewicht afgeeft aan deze steunende onderlaag……… Blijf met je aandacht hierbij en geef jezelf toestemming om te ‘landen’. Laat de zwaartekracht zijn werk doen. Alsof elke vezel van je lichaam met de zwaartekracht in je basis zakt. Geef na een tijdje, tijdens de uitademing je gewicht nog meer af aan de steunende onderlaag. Geef je lichaam de tijd om spierspanning af te geven. Misschien voel je eerst alleen maar onrust (waar je normaliter voor weg kan lopen…..). Laat het ZIJN, als jij hier bij kunt blijven ebt dit ook weer weg. Gun jezelf dit moment, een tijd van even niets moeten. Alleen jij met jezelf voelend in je lichaam. Dit is in deze tijd van essentieel belang. Advies: 2x per dag.


Wandelen met aandacht:
Het liefst in de natuur. Terwijl je wandelt ben je met je aandacht bij je voeten. Elke keer als je afdwaalt ga je zonder oordeel weer terug met je aandacht naar je voeten. Als je dit een tijdje gedaan hebt word je dan bewust van je bovenlichaam. Is er beweging in je romp? Wat doen je armen? Kijk of jij je bovenlichaam meer vrijheid kunt geven…… De uitnodiging is om met een nieuwsgierige aandacht in je lichaam te zijn. Kun je je lichaam voelen terwijl je wandelt en tegelijkertijd de schoonheid van de natuur zien? Advies: liefst elke dag.

Beide oefeningen brengen je aandacht naar beneden. Je adem volgt. : )
Teveel met de ademhaling bezig zijn verstoort het natuurlijke ritme. Waak hier voor.
Kijk of je ook in je dagelijks leven met je aandacht meer in je voeten kunt zijn. Of bij je zitvlak als je zit. Laat je dragen door de steunende onderlaag . In vertrouwen.

Voor meer begeleiding omtrent ademhaling en ontspanning kun je bellen met de praktijk. Online behandelingen en behandeling met gepaste afstand in de praktijk zijn mogelijk.

Lian Lohuis

zen2020

Contact / Openingstijden

Fysiotherapie Goor

Adres: Irisstraat 2 - 21
Postcode: 7471 AV
Plaats: Goor

Tel: 0547 - 27 24 54

Openingstijden: 

- Maandag 07:30 - 19:00 uur
- Dinsdag t/m Vrijdag 07:30 - 18:00 uur 

M: info@fysiotherapiegoor.nl
WhatsApp: 06 23740763
Wij maken gebruik van Zorgmail voor veilige communicatie met andere zorgverleners.

Social