headernieuw4

Psoas behandeling

Onverklaarbare buik- en/of rugpijn??

psoas

Misschien is de Psoasspier hier mede de oorzaak van……..
De Psoas is een grote spier centraal in het  lichaam. De spier zit vast aan de ruggenwervels en loopt achter de organen in de buik, via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen.
Hij wordt ook wel het menselijk ‘haasje’ genoemd.  Een spier die net als het varkenshaasje sappig behoort te zijn. Als deze spier te gespannen wordt,  taai wordt, kan  hij een rol spelen in het ontstaan en onderhouden van een breed scala aan klachten.
De Psoas is gevoelig voor stress en trauma’s.  Niet doorleefde spanningen, ook van  ‘vroeger’, slaan zich op in deze kernspier. Echter ook een verkeerde houding en langdurige overbelasting kunnen er de oorzaak van zijn  dat de Psoasspier gespannen raakt.

Klachten die een gespannen Psoas spier kunnen geven:

  • Onverklaarbare buikpijn (ook bij kinderen) Af en toe zelf zo heftig dat mensen denken dat ze een  blindedarm ontsteking hebben of iets dergelijks.
  • Rugpijn. Een eenzijdige gespannen Psoas kan een een scheve houding geven.
  • Heup klachten, pijn in de lies.
  • Verstoorde houding / looppatroon.
  • Geblokkeerde ademhaling. De Psoas heeft een directe verbinding met het middenrif.
  • Darmklachten en obstipatie
  • Een niet verbonden voelen met zich zelf. Overleven vanuit het hoofd.

De behandeling in de praktijk staat in het teken van: inzicht geven in het klachtenbeeld, Psoas ontspannen, doorbloeding verbeteren en mild stretchen, een Psoas massage via de buikwand, houding- en beweegadviezen, ontspanning- en ademhalingstherapie.

Ik hoop via dit delen meer bekendheid te geven aan de centrale rol die de Psoas spier kan geven  bij velerlei klachten. Een gespannen Psoas is eenvoudig te achterhalen.  Als je een of meerdere van bovengenoemde symptomen herkent en je verwacht dat deze spier een rol speelt bij jouw klachten, neem dan contact op.
Vraag naar Lian Lohuis voor het maken van een afspraak

Health Check na de lockdown

Hoe belangrijk is gezondheid!

We zijn er ons allemaal enorm van bewust geworden in de afgelopen weken. Ondertussen zijn onze therapeuten weer actief aan het behandelen in de praktijk, uiteraard met een aantal aanpassingen vanwege het coronavirus. Maar uw fitheid en gezondheid blijven onze speerpunten. En steeds duidelijker wordt het dat een fit lichaam een gezonder lichaam is met een hogere weerstand.

Aangezien fysieke afspraken dus weer mogelijk zijn is het nu ook mogelijk om de Health Check af te nemen. Bel ons op om een afspraak te maken als wij u nog niet benaderd hebben. 

Nog geen Health Check besteld in de afgelopen weken maar bent ook u benieuwd hoe het staat met uw fitheid, met uw fysieke gesteldheid? Bestel dan alsnog onze Healthcheckbon tegen gereduceerd tarief en verzilver hem gelijk! 


Draag u uzelf een warm hart toe!


harthealthcheck

Wat houdt een Health Check in?

De Health Check is een onderzoek naar uw huidige fitheid en gezondheid. Bij dit onderzoek kijken wij naar verschillende factoren die van invloed zijn op uw leefstijl en de risicofactoren daarin. Aan de hand van de uitkomsten van verschillende testen ontvangt u van ons een rapportage met daarin aanbevelingen om zo een optimale fitheid en leefstijl te kunnen bewerkstelligen.


Wij bewegen samen naar een gezondere toekomst!


Enkele onderdelen van Health Check zijn:

  • Korte intake en uitleg over het onderzoek
  • Longfunctietest
  • Bloeddrukmeting
  • Lengte, gewicht, BMI en vetpercentage
  • Knijpkracht
  • Schouder- en rug-lenigheidstest
  • Uithoudingsvermogen test
  • Individueel advies

De uitkomsten van verschillende testen worden vergeleken met de normwaarden die gelden in de verschillende leeftijdscategorieën bij mannen en vrouwen.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van “Health Check” en uw naam. Na overmaken van €40 onder vermelding van Health Check (normaal tarief Health Check is €55) op rekeningnummer NL12 INGB 0001 4518 94 krijgt u van ons een korte vragenlijst toegestuurd en nodogen wij u uit voor de Health Check en een persoonlijk beweegadvies, afgestemd op uw wensen en behoeften. Wij hopen u zo snel mogelijk te kunnen verwelkomen in onze praktijk.

Team Fysiotherapie Medisch Centrum Goor “de Oliphant”

Hardloopschema

LOOPSCHEMA

In het opbouwschema wordt er gewerkt met hardlopen en wandelen. Het hardlopen betreft een looppas welke goed aanvoelt en met zo’n intensiteit dat je makkelijk met een eventueel loopmaatje kan praten (=regelmatige ademhaling). De bedoeling van de wandelpauzes is dat men actief kan herstellen van de looppas. Actief herstel geeft een beter trainingsresultaat dan passief herstel zoals zitten of over een hek gaan hangen. Door een goed actief herstel blijft het lichaam beter voorbereid op de volgende training. Bovendien laat je d.m.v. deze “intervalvorm” de spieren en pezen (bewegingsapparaat) beter wennen aan de constante schokbelasting.

Het geheel blijft nu goed beheersbaar en je zal merken dat het, zeker in de beginperiode, snel de goede kant opgaat. Om de intensiteit van het lopen nauwkeurig te bepalen, is het gebruik van een hartslagmeter het overwegen waard.

In de eerste maanden van je opbouw werk je dus met een duurlooptempo (en wandelen). Dit is de meest geschikte vorm om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Ook op het niveau van vetverbranding heb je hiermee het meeste effect, aangezien een dergelijke trainingsopbouw het “afvallen” bevordert. Later kunnen de trainingen eventueel uitgebreid worden met varianten als heuvelloopjes, intensieve interval en wedstrijden.

Zorg dat je voldoende herstelt van trainingen en waak voor overbelasting. Houd rekening met de weersomstandigheden m.b.t. je kleding en houd de staat van je loopschoenen in de gaten. Probeer te variëren in de ondergrond waar je op loopt. Twijfel je, (nog moeie, zware benen of een algemeen “vermoeid gevoel”), sla dan gerust een dagje over of doe een alternatieve training zoals zwemmen, fietsen, fitness of wandelen.

Een warming-up mag maar een goede cooling-down is belangrijker. Na een training zijn je spieren juist extra kort en is het goed ze juist dan rustig weer een beetje op te rekken. Besteed dus meer tijd aan je cooling-down dan aan je warming-up. (vaak gebeurd het andersom)

Houd deze richtlijnen in de gaten en je bent goed en verantwoord bezig En, vergeet het belangrijkste niet: genieten…

week

Dag 1

Dag 2

Dag 3

1

30 min. wandelen

40 min. wandelen

45 min. wandelen

2

10-12 x:
1 min. lopen
2 min. wandelen

10-12 x:
1 min. lopen
2 min. wandelen

4-5 x:
3 min. lopen
3 min. wandelen

3

4 x:
3 min. lopen
3 min. wandelen

5 x:
3 min. lopen
3 min. wandelen

4 - 5 x:
3 min. lopen
2 min. wandelen

4

4 x:
4 min. lopen
3 min. wandelen

4 x:
4 min. lopen
2 min. wandelen

4 x:
5 min. lopen
3 min. wandelen

5

2 x:
6 min. lopen
3 min. wandelen

2 x:
7 min. lopen
3 min. wandelen

15 min. lopen

6

2 x:
7,5 min. lopen
2 min. wandelen

2 x:
7,5 min. lopen
2 min. wandelen

15 min. lopen

7

10 min. lopen
5 min. wandelen
10 min. lopen

10 min. lopen
4 min. wandelen
10 min. lopen

10 min. lopen
3 min. wandelen
10 min. lopen

8

10 min. lopen
5 min. wandelen
10 min. lopen
5 min. wandelen
10 min. lopen

10 min. lopen
4 min. wandelen
10 min. lopen
4 min. wandelen
10 min. lopen

10 min. lopen
3 min. wandelen
10 min. lopen
3 min. wandelen
10 min. lopen

9

15 min. lopen
5 min. wandelen
15 min. lopen

20 min. lopen
5 min. wandelen
15 min. lopen

20 min. lopen
4 min. wandelen
15 min. lopen

10

20 min. lopen
3 min. wandelen
10 min. lopen

20 min. lopen
2 min. wandelen
10 min. lopen

30 min. lopen

 

Ontspannen in tijden van Corona - deel 1

 De ademhaling reageert als eerste op spanning. Meestal zijn we ons hier niet van bewust. Een onvrije ademhaling kan na een tijdje lichamelijke klachten geven. Van je onrustig voelen tot vage buiklachten, pijn in borst, bovenrug en nek.

De ademhaling gaat moeiteloos als je ontspannen bent. De uitnodiging in deze turbulente tijd is om je te laten dragen. Heel letterlijk door de steun die er onder je lichaam is. “Als jij je laat dragen wordt alles draaglijker” Als jij je laat dragen, hoeven de spieren in je lichaam je niet ‘op te houden’ en kunnen ze meer ontspannen blijven. Je borstkas kan zo vrijer bewegen.
Hieronder twee heel basale ontspanningsoefeningen om mee te beginnen.

Zit Zit
Benodigdheden: - een rustige ruimte, - een goed zittende stoel waarbij je voeten plat op de grond kunnen rusten, - 10 minuten van je tijd (meer mag altijd). Tip: zet een timer.
>> Kom zitten en word je bewust van de contactpunten van de steunende onderlaag: Je zitvlak op de stoelzitting, de rug tegen de rugleuning en de voeten op de grond. Word je bewust in hoeverre jij je gewicht afgeeft aan deze steunende onderlaag……… Blijf met je aandacht hierbij en geef jezelf toestemming om te ‘landen’. Laat de zwaartekracht zijn werk doen. Alsof elke vezel van je lichaam met de zwaartekracht in je basis zakt. Geef na een tijdje, tijdens de uitademing je gewicht nog meer af aan de steunende onderlaag. Geef je lichaam de tijd om spierspanning af te geven. Misschien voel je eerst alleen maar onrust (waar je normaliter voor weg kan lopen…..). Laat het ZIJN, als jij hier bij kunt blijven ebt dit ook weer weg. Gun jezelf dit moment, een tijd van even niets moeten. Alleen jij met jezelf voelend in je lichaam. Dit is in deze tijd van essentieel belang. Advies: 2x per dag.


Wandelen met aandacht:
Het liefst in de natuur. Terwijl je wandelt ben je met je aandacht bij je voeten. Elke keer als je afdwaalt ga je zonder oordeel weer terug met je aandacht naar je voeten. Als je dit een tijdje gedaan hebt word je dan bewust van je bovenlichaam. Is er beweging in je romp? Wat doen je armen? Kijk of jij je bovenlichaam meer vrijheid kunt geven…… De uitnodiging is om met een nieuwsgierige aandacht in je lichaam te zijn. Kun je je lichaam voelen terwijl je wandelt en tegelijkertijd de schoonheid van de natuur zien? Advies: liefst elke dag.

Beide oefeningen brengen je aandacht naar beneden. Je adem volgt. : )
Teveel met de ademhaling bezig zijn verstoort het natuurlijke ritme. Waak hier voor.
Kijk of je ook in je dagelijks leven met je aandacht meer in je voeten kunt zijn. Of bij je zitvlak als je zit. Laat je dragen door de steunende onderlaag . In vertrouwen.

Voor meer begeleiding omtrent ademhaling en ontspanning kun je bellen met de praktijk. Online behandelingen en behandeling met gepaste afstand in de praktijk zijn mogelijk.

Lian Lohuis

zen2020

Thuis werken op de laptop!

In deze moeilijke tijden, zijn wij genoodzaakt om, indien mogelijk zoveel mogelijk thuis te werken. Een goed ingerichte ergonomische werkplek is op je werk al heel belangrijk, maar in

deze tijden is het extra belangrijk om zoveel mogelijk zelf te kijken naar een zo optimaal mogelijke werkplek. Dit valt niet altijd mee. Vaak hebben mensen een kleine laptop van het werk, zitten aan de keukentafel of een bureautje op zolder waar de lichtinval niet optimaal is.

Daarom heb ik een aantal zaken op een rij gezet waar je thuis goed op kunt letten, om klachten aan nek of schouders proberen te voorkomen. Als je werkhouding achter de laptop niet ideaal is, staan je nek en schouderspieren vaak te lang onder spanning. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen werk en voldoende rustmoment. In deze link https://youtu.be/x05lRfLVabQ staat een filmpje met een aantal ontspanningsoefeningen voor je nek en schouders. Probeer deze een aantal keren per dag tussen je werkzaamheden door te doen.

Thuis kun je kijken of je goed rechtop kunt werken. Als je niet goed rechtop kunt zitten achter je beeldscherm, pak dan een kussentje voor in de rug, zodat je rug en nek niet constant onder spanning staan. Zorg voor goed licht. Als je de lichtinval hinderlijk is, of je te weinig licht op de kamer hebt, moeten je ogen harder werken, waardoor je eerder vermoeid bent. Je kunt even kijken naar de helderheid op je beeldscherm, of het lettertype aanpassen, waardoor je het beter kunt lezen.
De hoogte van het beeldscherm kun je beste op gelijke hoogte van je ogen zetten, zie afbeelding.
Dit kun je met je laptop bereiken door een laptop verhoger te gebruiken of een apart toetsenbord aan te sluiten en een paar boeken onder je laptop te plaatsten. Daarnaast geeft de afbeelding goed weer hoe je het beste kan zitten en wat de ideale afstanden zijn.
Dit zijn een paar tips voor het thuiswerken. Mocht je meer informatie willen hebben over
je werkplekinstelling, of als je toch klachten hebt, bel gerust even onze praktijk voor advies.

Jeroen Kissing

 werkhoudingTNO

Contact / Openingstijden

Fysiotherapie Goor

Adres: Irisstraat 2 - 21
Postcode: 7471 AV
Plaats: Goor

Tel: 0547 - 27 24 54

Openingstijden: 

- Maandag 07:30 - 19:00 uur
- Dinsdag t/m Vrijdag 07:30 - 18:00 uur 

M: info@fysiotherapiegoor.nl
Wij maken gebruik van Zorgmail voor veilige communicatie met andere zorgverleners.

Social

Volgs ons op:

facebook Facebook

Instagram Instagram